понеделник, 7 април 2008 г.

Проблемите с Иракли

Казусът "Иракли" отново е на брюкселски адрес
от
Моите Планини - пътеписи, маршрути, истории, разкази, новини, легенди, хижи, екипировка




След близо 2 години на безуспешни протести срещу застрояването в местността Иракли коалицията от 14 екоорганизации "За да остане природа в България" изпрати в петък жалба до Генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия.

Природозащитниците подадоха сигнал до дирекцията в началото на февруари, а от ЕК поискаха допълнителна информация, за да могат да преценят дали има нарушение на европейското законодателство. Според сдруженията строителните проекти на Иракли нарушават Директивата за хабитатите, като в жалбата си са изложили и аргументите си за това заключение.

Изсечените лонгозни гори

До май 2007 г. бяха изсечени лонгозните гори по естуара (устието на река, вливаща се в море или океан) на река Вая. Нареждането за това е от Министерството на бедствията и авариите, за да се преодолели щетите от наводненията през лятото на 2006 г. и за да се предотвратят бъдещи. За тази цел река Вая е отклонена от естествения си път и вкарана в изкуствено корито.

Така са унищожени близо 30% от лонгозните гори, които са защитени в "Натура 2000" като местообитания на застрашени видове в зоната Иракли - Емине. Това стана въпреки забраната на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров от август 2006 г. да спре издаването на разрешителни за строеж, строителни дейности или разрушаване на хабитати в продължение на 1 година в района на Иракли.

През същата година в непосредствена близост до устието на Вая беше започнало строителството на ваканционно селище "Ривърсайд вилидж" на фирмата "Суис пропъртис", което заповедта на Чакъров замрази за една година. През това време беше извършено нареденото от Емел Етем изсичане на лонгозните гори, а след като приключи срокът на забраната, строителството започна отново. Заради подновените протести Чакъров издаде нова временна заповед, която ще пази Иракли от застрояване до август тази година. Парцелът на "Суис пропъртис" обаче не е включен в нея.

Строежът на
Строежът на "Суис пропъртис"

Няма коментари: